Kostol sv. Kataríny v Smolníku je jedným z najväčších v diecéze 
Redaktori Tlačovej agentúry Slovenskej republiky na potulkách po slovenských obciach a mestách.

29.12.2017 | Košický kraj | Autor: Ján Lašák

Rímskokatolícky kostol svätej Kataríny Alexandrijskej v obci Smolník, okres Gelnica, je jedným z najväčších v Rožňavskej diecéze. Jeho existencia sa datuje od roku 1801, podľa starostu obce Radoslava Dlugoša je však jeho pôvod oveľa starší.
 

"Vieme, že v Smolníku stál kostol už v roku 1339, okolo neho bol cintorín. Pre nájazdy, ktoré voči Smolníku viedli najmä Bebekovci, bol však viackrát vypálený. V rokoch 1521 a 1646 ho dokonca prestavovali, avšak nezachoval sa. Zničil ho veľký požiar v roku 1800 a tak už o rok neskôr stál súčasný kostol, ktorý bol postavený v štýle neskorého baroka, neskôr klasicisticky upravený," uviedol pre TASR Dlugoš.


Kostol má dĺžku 42 metrov, šírku 17 metrov a výška pôvodnej veže siahala do 57 metrov. V roku 1905 však postihol Smolník ďalší veľký požiar, pri ktorom kostol opäť vyhorel a padla i pôvodná baroková veža s baníckym znakom.


Hlavný oltár je podobne ako architektúra kostola príkladom ranoklasicistického umenia s doznievajúcim vplyvom baroka. Vznikol po roku 1801. Centrálnu plochu zvýrazňuje dvojica predstúpených stĺpov na mohutnom sokli.

Stred oltára zdobí oltárny obraz s výjavom svätej Kataríny Alexandrijskej v dišpute s filozofmi cisára Maximina. Obraz má rozmery 5 x 2,3 metra a namaľoval ho viedenský maliar a riaditeľ viedenskej akadémie Heinrich Fridrich Fuger.
 

"Kostol je zaujímavý tým, že jednak má veľmi veľa miesta vo vnútri, kde sa zmestí veľa ľudí, ale zároveň má obrovský priestranný chór, ktorý obkolesuje tri strany. Je to taký nemecký štýl osadníkov, ktorí prišli do Smolníka a postavili tento kostol,“ doplnil správca Rímskokatolíckej farnosti v Smolníku Martin Keruľ.
Ako dodal, veľkosť kostola svedčí o tom, že obyvatelia boli v danej dobe bohatí.